top of page

Източване на банковата ми сметка. Онлайн измама - "фишинг". Измамиха ме и парите ми ги няма. Каква е правната ни защита и как можем да се предпазим?


В нашия съвременен свят, в който интернетът играе ключова роля в ежедневието ни. Все повече хората ползват онлайн услугите на банките  с цел бързина, спестяване на време и улеснение. Проблемът е, че онлайн измамите са станали все по- разпространени. Съществуват множество видове хитроумни схеми и планове, с цел злонамерено придобиване на лична информация, пари или ресурси от потребителите. В тази статия ще разгледаме една от най-често срещаните онлайн измами - източване на банковата ни сметка, как да се предпазим от нея и каква е правната ни защита.

 

  • 1.   „ФИШИНГ“ ИЗМАМИ:

 

       Източване на банковата сметка чрез онлайн измама се извършва по различни начини: изпращане на фалшиви имейли или съобщения, като се преструват, че са от легитимни дружества или организации. Често те се опитват да ви накарат да предоставите лична информация като пароли или банкови данни. За да се предпазите, проверявайте внимателно източника на съобщението и никога не предоставяйте лични данни през имейл или съобщения.

 

  • 2.   Кражба на данни чрез фишинг. Източване на банковата ми сметка. Онлайн измама.

 

Има най-различни начини, как един хакер да се сдобие с вашата информация. Често срещани са случаите, когато в един момент Вие сте получили СМС, съобщение по ел. поща или линк в някоя от социалните Ви мрежи, който привидно наподобява имейл или линк от банкова институция. Действайки в заблуда Вие отваряте линка, който ви пренасочва към линк за промяна на телефонния номер, на който получавате СМС за потвърждение за смяна на парола. От този момент Вие губите изцяло достъп и информация какво се случва с данните Ви. Хакерът заменя Вашия номер с негов, въвежда Вашия имейл, който ползвате за Вход в онлайн банкиране, натиска „забравена парола“, избира да се изпрати СМС за потвърждение, който вече е пренасочен не към Вашия телфон, а към друг. От тук е ясно какво следва – нулева наличност по сметката.

 

  • 3.   ПАРИТЕ ОТ БАНКОВАТА МИ СМЕТКА ГИ НЯМА. КАКВО ДА НАПРАВЯ ВЕДНАГА?

 

През деня докато вършите ежедневните си задължения получавате СМС или разбирате, проверявайки онлайн банкирането си, че от банковата Ви сметка са изтеглени солидна сума пари, извършени са „Х“ броя неразрешени от Вас платежни операции. Много често това се случва в почивни дни или национални празници, когато хората не са толкова активни, за да може по-бавно да реагират. Какво се прави в тази ситуация? Обърнете се към своята банка с искане да ви бъдат възстановени изтеглениете пари, тъй като сте станали жертва на онлайн измама, че не сте давали съгласието си за тези трансакции. Оспорвайте въпросните трансакции и поискайте заверено копие от извлечението на банковата ви сметка за периода преди и след като са извършение преводите без ваше позволение. Сезирайте съответното районно управление на МВР, за това, че неправомерно са извършени преводи от вашата сметка без вашето знание. Това са стъпки, през който задължително следва да преминете, като трябва възможно най-бързо да реагирате. Пазете си екземпляр за вас от молбите/жалбите с входящите номера. Следва да имате доказателства  за това, че сте направили всичко необходимо.

Голяма е вероятността банката да върне отговор, базирайки се на общите си условия, че не носи отговорност за такива случаи, посочвайки също така, че сте нарупили задълженията си, вменени в Закон за платежните услуги и платежните сиситеми, а именно, че сте предоставили данните си на трето лице и/или не сте предпирели всички разумни действия за да опазите данните си. Посочва Ви час и дата, в които е дадено разрешението за трансакциите, които са потвърдени чрез СМС, двойно верифициране или друг метод за верифициране. Напомня ви, че отговорността да опазвате комбинацията от потребителско име и парола за достъп до електронното банкиране е ваша. Привидно изглежда, че наистина Вие сте дали разрешението и отговорността е Ваша.

Вече сте измамени и парите ви по банковата ви сметка ги няма, а банката отказва да ги възстанови.

 

  • 4.   КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ КОГАТО БАНКАТА ОТКАЗВА ДА НИ ВЪЗСТАНОВИ ПАРИТЕ, КОИТО СМЕ ИЗГУБИЛИ ЗАРАДИ ФИШИНГ „ИЗМАМА“?

Правна защита има. Законодателят е предвидил механизъм, чрез който по-слабата страна в икономически аспект, в случая вие – като потребител, да може да потърсите своите права пред съда.  В  Закона за платежните услуги и платежните системи има легална дефиниция на „разрешена платежна операция“, като от нея може да направим извод, че неразрешена платежна операция е тази, която е направена без вашето съгласие. Предвидено е, в случай на неразрешена платежна операция банката да възстанови незабавно стойността на неразрешената платежна операция. Банката има задължение да осигури недостъпност на персонализираните защитни характеристики на платежния инструмент за лица, различни от ползвателя на платежни услуги. 

Разбира се, има възможност да търсите отговорност и от лицето, което Ви е измамило, но обикновено трансакциите минават през сметка на подставено лице, което е трудно откриваемо, веднага след това сумите се прехвърлят по други сметки на трети лица в чужбина. В такива случаи дори да успеете да проведете успешен иск срещу извършителя, то пак отново трудно бихте могли да удовлетворите претенцията си. Такива подставени лица нямат наличност по сметката и не притежават друго имущество.

Ето защо според нас първият вариант, а именно да заведете иск срещу банката, е по-добрия и сполучлив. Преди да заведете иск е препоръчително да се опитате да сключите споразумение.

 

  • 5.   КАК ДА ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ ПЛАТЕЖНАТА ОПЕРАЦИЯ Е НЕРАЗРЕШЕНА.

 

Установяването, че платежната операция е неразрешена се установява в хода на съдебния процес. Назначават се експертизи, изслушва се експерт. Хубавото в случая е, че законодателят е обърнал тежестта на доказване, за да може потребителите да бъдат в по-голяма степен защитени. Банката е тази, която трябва да докаже, че платежната операция е е извършена по надлежния ред, без да е засегната от техническа повреда или друг недостатък в услугата.

 

  • 6.   КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ И КАК ДА СЕ ПРЕПАЗИТЕ ОТ ОНЛАЙН БАНКОВИ ИЗМАМИ.

 

За да се предпазите от онлайн измамите, бъдете внимателни, информирани и съобразени с вашия онлайн опит. Винаги съмнителни предложения трябва да бъдат избягвани, а личната ви информация трябва да бъде предоставяна само на легитимни и утвърдени източници. Проверявайте подателя на електронните писма /от коя ел. поща/ сте получили съобщението. Много често на подател излиза някоя утвърдена институция или напр. банка: „Postbank”, а като видите кой е подателят, например: „member@......co.za, сами може да направите извод, че това съобщение не произлиза от Юробанк /пощенска банка/. Друг често срещан случай е да бъдат изпращани писма от органите на реда,  ЧСИ-та, адвокатски дружества и прочие. Преди да предприемате каквито и да било действия, най-добре първо се свържете лично с подателя, за да се уверите, че съобщението произлиза от него. Често се изпращат и писма, които препращат до линк, чрез който следва да се въведат данни за банковата ви карта, за да се заплати нещо, например „Получихте писмо в пощата, за да го получите следва да заплатите сумата в размер на 2 лв. от следния линк“. Голяма част от тези съобщения са измами, затова бъдете нащрек и проверявайте информацията, особено ако се осъмните в нея.

Пазете се и бъдете внимателни - това е ключът към сигурност в онлайн света.

 

Статията има информативен характер и не представлява правен съвет.




Източване на банковата ми сметка. Онлайн измама
Източване на банковата ми сметка. Онлайн измама

262 преглеждания0 коментара
bottom of page