top of page

ДАНЪЧНА ОЦЕНКА И КАДАСТРАЛНА СХЕМА/СКИЦА!

Актуализирано: 4.01.2021 г.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ДЪРЖАВНАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ! ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ:


Както ви запознахме в статията ни за предварителния договор при продажба на недвижим имот е необходимо да разполагаме с кадастрална схема/скица/данъчна оценка, за да изповядаме сделката. Как да се сдобием с тези документи?

КАДАСТРАЛНА СХЕМА/СКИЦА

Може ли да се снабдя с кадастрална схема БЕЗ да ходя до АГКК /Кадастъра/ и не се редя на опашки, веднъж, за да заявя от каква услуга искам да се ползвам, втори път на гишето „КАСА“, за да си заплатя услугата и трети път, за да мога да си взема схемата? Отговорът е ДА!

Първи вариант, ако не притежавате квалифициран електронен подпис: Тогава може само да заявите и платите услугата онлайн, като си направите регистрация в сайта на АГКК и заредите сметката на акаунта си, НО за получаването на схемата следва отново да отидете на място.

Втори вариант, ако притежавате квалифициран електронен подпис: Заявявате, плащате и получавате Вашата кадастрална схема/скица по електронен път! Да, наистина е възможно, но …

Стигнете ли до изповядване на сделката една голяма част от нотариусите ще Ви откажат да изповядате сделката с кадастрална схема/скица, която Ви е изпратена по електронната поща и е подписана от служителя на АГКК с квалифициран електронен подпис, тъй като има голям риск да се получи отказ да бъде вписана сделката от съдия по вписванията без мокър печат и подпис. Тук ЗЕДЕП /Закон за електрония документ и електронните удостоверителни услуги“ НЕ се взима под внимание, т.е. „не важи“.

Стигаме до извода, че няма как да се избегне поне едното ходене до гише в АГКК, за да си набавиш сам кадастралната схема/скица на имота.

НЕ РАЗПОЛАГАШ С ВРЕМЕ, ТОГАВА ВЪЗЛОЖИ!

Ако обаче не разполагате с време, пътувате, не можете да вземете отпуск разполагате с вариант да възложите снабдяването с документи на друго лице. Това може да бъде Ваш близък или брокерът, който Ви съдейства за сделката, но е необходимо да подпишете пълномощно на съответното лице с нотариална заверка на подписа, за да породи ефекта си. Ако упълномощаването не е в тази форма, то служителите на АГКК ще откажат да предадат изготвената схема/скица на лицето. Тази услуга може да бъде извършена и от лицензиран геодезист или по-благосклонен нотариус. Друг вариант е възлагане на адвокат, който да се снабди с документите, като тук упълномощаването е в обикновена писмена форма без да се изисква нотариална заверка на подписа.

Следва да сте наясно, че има още 1 вариант, ако държите всичко да става по електронен път. Получавате си схемата с квалифициран електронен подпис и последствие лицензиран геодезист Ви слага печат и подпис.

Цена на услугата за кадастрална схема на самостоятелен обект в сграда /апартамент, ателие, гараж/

20 лв. – обикновена поръчка / 7 работни дни/

40 лв. – бърза поръчка / 3 работни дни/

Цена на услугата за издаване на кадастрална скица на поземлен имот в неурбанизирана територия

5 лв. – обикновена поръчка / 7 работни дни/

10 лв. – бърза поръчка / 3 работни дни/

Ако заявите И получите по електронен път услугата тогава таксите се намалят с 30 %, т. е. за издаване на схема : 14 лв. – обикновена поръчка и 28 лв. – бърза поръчка, съответно за скица: 3,50 лв. – обикновена поръчка и 7 лв. – бърза поръчка. Ако заявите електронно поръчката, но я получите на гише не се ползвате от тази отстъпка.

ДАНЪЧНА ОЦЕНКА

Има ли предвидена процедура електронно да се снабдя с данъчна оценка? Да, но …

Може ли да се снабдя с данъчната оценка БЕЗ да ходя до общината? Към днешна дата електроната система не е внедрена и не действа във всички общини.

Къде се заплаща? На място.

За колко време се изготвя? Срокът предвиден в Приложение №2 към ЗМДТ е двуседмичен, но обикновено в рамките на седем работни дни е готова. Разбира се, според заплащането може да се изготви и по-бързо.

Цена на услугата в Столична община:

17 лв. – 5 работни дни

25.50 лв. – 3 работни дни

34 лв. – 1 ден

Преди да тръгнете към общината е добре да проверите адреса на отдел „Общински приходи“, тъй като не винаги съвпада със самия адрес на общината.

Ще се радваме, ако статията Ви е полезна. Има за цел да Ви улесни и е с информативен характер.

Надяваме се скоро тази статия да не е актуална и всеки да може да се ползва от услугите на държавната ни администрация без да се реди на опашки и да губи ценно време.

Автор: адв. Апостол Апостолов

4098 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page